dinsdag 29 oktober 2013

Dag 7: De intrede van Chemo-Kasper

Hoe Papa het begrepen heeft;
Ons lichaam bestaat uit allemaal kleine stukjes, zoals een huis van Lego. En één zo een piepklein stukje Lego heet "een cel". Er zijn allerlei soorten cellen, dikke en dunne en lange, en die krijgen allemaal baby-cellen wanneer je groeit. En heel soms, als je ziek bent, komt er ook een stoute cel, en die heet "kanker". Stoute cellen willen alle plaats in het lichaam voor zichzelf alleen, en daarom duwen ze de goede cellen weg. Dat vinden de goede cellen niet fijn, en ze proberen de stoute cellen plat te slaan. Maar de slechte cellen krijgen zoveel baby's dat de goede cellen niet kunnen volgen en hulp nodig hebben. Daarom hebben ze in het ziekenhuis kleine mannetjes, zo klein als een cel, in een spuitje, of in een zakje, of in een pilletje. En die mannetjes heten "Chemo-Kasper". Chemo-Kasper is super snel en super sterk, en wanneer hij in je lichaam komt slaat hij alle stoute cellen plat. Chemo-Kasper vliegt zo snel door je lichaam dat je er zelfs misselijk van wordt. En hij ziet ook niet zo goed, kijk maar naar zijn dikke bril. Daarom slaat hij zelfs per ongeluk je haarcellen plat en vallen al je haartjes uit. Gelukkig komen die later weer terug, wanneer Chemo-Kasper op vakantie vertrekt omdat hij alle stoute cellen heeft platgeslagen zodat je weer genezen bent.

De dokters hebben dit verhaaltje vandaag ook helemaal aan Papa en Mama verteld, met nog wat meer moeilijke woorden. De oorspronkelijke diagnose heeft zich verder bevestigd; je hebt een vorm van Lymfeklier-kanker die "Birkit (?)" heet. Of zoiets, want Papa en Mama zijn nog geen seconde zelf op onderzoek gegaan, en zijn dit ook niet van plan. In het gesprek werd toch wel wat vertrouwen getoond. Ze kennen je ziekte vrij goed, en de welbefaamde "kans" is 85%. Ziedaar ons nieuw geluksgetal. 
Na een bijzonder stresserende nacht voor Papa en Mama heb je vandaag doorheen de dag toch wel wat leuke momenten beleefd. Een paar cadeautjes gekregen, je haren eindelijk gewassen en trots dat je was op je ingevlochten vlecht, Skypen met je meter in Wenen. En tegen kanker doen we zo:



Vanavond had je het dan weer wat moeilijker. Je moest huilen zonder te weten waarom, en je voeten tintelden zodat je niet kon slapen. Papa heeft je voetjes dan gemasseerd totdat je in slaap gevallen bent, kleine voorbode van wat komen gaat ... 
Morgenvroeg word je als allereerste van het hele ziekenhuis geopereerd om de katheder in je borst te plaatsen. En donderdag komt Chemo-Kasper voor de eerste keer helpen.

9 opmerkingen:

  1. Met Halloween komt dus niet alleen Kasper het Spook maar ook Chemo-Kasper. Dat hij er maar vollen bak tegenaan gaat, toitoitoi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey sam, succes morgen hé en goooo chemo-kasper!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Sammeke,
    ik heb net ook het verhaal van Chemo-Kasper gelezen en daarin stond dat hij donderdag samen met zijn vriendjes Chemo-Klaas, Chemo-Koos en Chemo-Koen komt helpen om de kankercellen plat te slaan. Ik reken op Chemo-Kasper en Co om alle stoute cellen plat te slaan zodat we binnenkort weer een gezonde Sam terug de SAMba kunnen zien dansen ;-)
    En als ik jou en Chemo-Kasper kan komen helpen geef je maar een gil!
    Tot gauw!
    Nonke Steven

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Sam, we duimen allemaal voor jou en chemo Kasper!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sammeke, we zijn blij dat je papa iedere dag jouw wedervaren wil vertellen. Zo kunnen we heel hard voor je supporteren. En Chemo-Kasper komt helpen om je te genezen. Dat gaat je beter maken. We blijven je volgen en vinden je heel super-flink.
    Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Sam,

    We zijn blij dat chemo-Kasper je vanaf morgen zal helpen. We volgen je blog en geven je elke dag een dikke duim!

    Groetjes,

    Anne, Kristof en Mauro

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Go get'em, Tiger!!! Samen zijn jullie sterk! Het zal af en toe wat minder gaan, maar dan zijn heel veel mensen in gedachten bij jullie!! Kill the beast!! Heel veel moed en sterkte!! Cony en Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sam en Kasper a winning team! We volgen en steunen jullie, hou de positieve gedachte en dat komt in orde

    Femke Verhoeven

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Sam,
    We hebben de laatste dagen al heel veel aan je gedacht. Fijn dat je papa ons laat meevolgen hoe het met je gaat via deze blog. Laat chemo-kasper nu maar eens tonen wat hij waard is zodat jij je snel weer beter voelt!
    Veel liefs van Hanne Deroost, Ronald, Els en Vic.

    BeantwoordenVerwijderen